Pokrajine Austrije


Beč (Wien), metropola puna tradicije, nudi impozantnu arhitekturu, urbani šarm i kulturne užitke svetskog ranga. Bečki muzejski kvart (Mueums Quartier) u carskim štalama nekadašnje austrougarske monarhije ubraja se u najveći kulturni kompleks u svetu - šaroliki spoj baroka i futuristike.


U austrijskom Gradišću (Burgenland) i njegovim širokim ravnicama oko jezera Nežider (Neusiedlersee) ljubitelje dobrog vina očekuju mnogobrojni vinari i gostioničari. U Ajzenštatu (Eisenstadt) se na svakom koraku susrećete sa jedinstvenim muzičarem - Jozefom Hajdnom ( www.burgenland.info )Vrhunac prirodne lepote Donje Austrije (Niederosterreich), koja okružuje Beč, predstavlja Vahau (Wachau), romantična dolina Dunava između baroknih zadužbina Melk i Getvajg (Gottweig), biserima sakralne umetnosti u sopstvenom svetu čulnosti. ( www.niederoesterreich.at )


U Štajerskoj (Steiermark) se nalazi glečer Dahštajn (Dachsteingletscher), pravi raj za ljubitelje alpinizma. Glavni grad Grac (Graz) proglašen je svetskom kulturnom baštinom. Kulturne manifestacije kao što je Styriarte ili Štajerska jesen, poznate su i van granica zemlje. Štajerska poziva na vrhunske zimske radosti. Skijaške regije u predelu Šladminga (Schladming), Dahštajna (Dachstein), Krajšberga (Kreischberg) i Tauplica (Taplitz) sa svojim žičarama i sedežnicama, dečjim stazama, noćnim stazama i stazama za sankanje, Štajersku, zeleno srce Austrije, zimi pretvaraju u snežno belo srce. One manje, ali finije staze za skijanje i snoubord, nalaze se malo van centra i odišu izvornim šarmom Štajerske. Ovde su staze pregledne i za najmlađe, što naročito znaju da cene porodice sa malom decom i početnici.Jezera Koruške (Karnten) su već odavno sinonim za letnje idile. Ukupno 200 jezera prijatne temperature od juna do septembra pretvaraju ovu najjužniju pokrajinu u raj za kupače.


Samo što pomislite na jezera Gornje Austrije (Oberosterreich) već stižete do Salckameruta (Salzkammerguts), prirodne riznice regije, u kojoj su sakupljeni najlepši dragulji. Na jezeru Ater (Attersee) ljubitelji umetnosti mogu da krenu tragovima slikarstva prateći tematski put Gustava Klimpta.


Nacionalni park Hoe Tauern (Hohe Tauern) spaja Korušku sa pokrajinom Salcburg (Salzburger Land), čiji je glavni grad Salcburg širom sveta sinonim za muzičke doživljaje najvišeg nivoa. Klasika i opera, džez i moderna muzika - svuda Vas okružuje muzika.


Tirol, sa svojim mnogobrojnim vrhovima "trohiljadarkama", predstavlja pravi raj za ljubitelje pešačenja, alpinizma i skijanja. U regiji Vildšenau (Wildschonau) nalazi se prvi "Nordic-Walking-Park" u Evropi, a u dolini Ectal (Otztal) na najvećoj nadmorskoj visini i "Nordic-Walking-Trail".U Foralbergu (Voralberg) prepoznatljiv je prelaz od glečera Silverte (Silvretta) do doline Rajne (Rheintal). Ljubiteljima muzike širom sveta poznate su muzičke svečanosti Bregenca kao poseban kulturni događaj na pozornici Bodenskog jezera (Bodensee).


Related Articles

 

Additional information