ČeškaPejzaži Češke zadivljuju svojom lepotom i raznovrsnošću. Prostrane doline gusto ispresecane rekama i jezerima se smenjuju sa šumama i planinskim grebenima koji vekovima čuvaju svežinu u bogato ukrašenim pećinama. U Češkoj se nalazi jedna od najpopularnijh banja Evrope – Karlove Vari, kao i banje Marijanske lazne i Františkove lazne koje zajedno sa Karlovim Varima čine zlatni trougao banjskog turizma Češke.

Češka je bogata kulturno-istorijskim nasleđem u vidu zamkova, tvrđava, manastira i starih gradova. Prag je jedan od najlepših starih gradova Evrope.Klima u Češkoj

Klima u Češkoj je umereno kontinentalna, sa izraženim sezonskim karakterom. Srednja temperatura u najtoplijem mesecu (jul) se kreće od +19 do +21 °C. Zima je blaga i vlažna. Najhladniji mesec je januar. Srednja temperatura u januaru se kreće od -2 do -4 °C. Sezona skijanja traje od decembra do aprila.

Teško je reći koje je najbolje vreme za putovanje u Prag jer je on prelep u bilo koje doba godine. Srednja temperatura u Pragu iznosi -1 °C u januaru i +24 °C u avgustu.


Transport

Avio linije povezuju gradove Prag, Brno i Ostrava. Autobuski prevoz između gradova je mnogo razvijeniji od železnice.

Taksi je mnogo povoljnije zakazivati telefonom. Ako ste zaustavili taksi na ulici, obavezno dogovorite cenu unapred ili proverite da li je vozač uključio taksimetar.


Korisni brojevi telefona

Policija: 158, hitna pomoć: 155, vatrogasna služba: 150


Češka kuhinja i restorani

Govoriti puno o češkoj kuhinji nema smisla. Češku kuhinju treba probati.Najskuplja mesta gde mežete ručati su restorani ( Restaurant) u kojima prosečan ručak sa mesom košta 200—300 CZK. Znatno jeftinije se može proći u objektima koji se zovu Restaurace (ručak sa mesom oko 100 CZK), a još jeftinije u pivnicama (Pivnice — Hospoda).

Češko pivo je posebna priča. Ljubiteljima piva se preporučuju pivnice blizu pivara (na primer u gradovima Plzen, Buduevice ili Prag, sela Krušovice ili Velkopopovice). Mnogi češki restorani proizvode svoja sopstvena piva.Znamenitosti Češke

Pored Praga, u Češkoj postoji puno simpatičnih starih gradova: Kolin sa prelepom crkvom, Brno - prestonica provincije Moravija, Kutna Gora, Plzen. Vredi posetiti "Češki Raj", 100 km od Praga, gde se pored nekoliko srednjovekovnih zamkova nalaze impresivni stenoviti masivi između kojih su probijene pešačke staze, ili poći na Mahovo jezero, popularno Češko odmaralište.

Muzeji u Češkoj rade obično od 9:00 do 17:00.


Related Articles

 

Additional information