Znamenitosti Firence


Grad umetnosti, Firenca, smešten je u Toskani, na obali reke Arno, i nezaobilazna je destinacija za sve one koji žele da osete duh renesanse. Tokom 14. i 15. veka, Firenca je bila centar evropske kulture i umetnosti, a duh prošlosti se i danas može osetiti na gradskim ulicama i u galerijama.Kada se uđe u Firencu, prvo što upada u oči je veličanstvena katedrala Duomo, u samom centru grada.Posvećena je Bogorodici, a njen zvonik, Kampanile, osmislio je Đoto, „otac renesanse“. Temelj joj je u obliku cveta, pa se zato zove Santa Marija del Fjore. Sa vrha katedrale pruža se predivan pogled na ceo grad.Glavni gradski trg, Pjaca dela Sinjori, ili Trg vlasti, jedan je od najlepših trgova na svetu, a na njemu se nalazi i Stara gradska kuća, Palaco Vekio. Ispred nje je kopija Mikelanđelovog Davida, dok se original skulpture, zajedno sa mnogim drugim umetničkim delima, nalazi u galeriji Akademija, koja je toliko popularna i posećena, da se ulaznica mora rezervisati i do mesec dana unapred. Galerija Ufici, koja je pored Stare gradske kuće, jedna je od najvećih galerija na svetu i čuva originalna dela Botičelija, Mikelanđela, Leonarda, Karavađa i drugih velikana umetnosti. Preko puta ove galerije se nalazi još jedna, Lođa dei Lanči, sa kopijama skulptura koje uglavnom prikazuju scene mučenja i ubistava. Na Trgu vlasti je i velika bronzana statua Kozme de Medičija, velikog vojvode Toskane, čija je porodica vladala gradom nekoliko vekova i znatno doprinela umetničkom razvoju Firence.


Crkva Svetog Krsta je još jedna atrakcija ovog grada. U njoj se nalaze grobnice velikih imena iz sveta umetnosti, filozofije i nauke, među kojima su Mikelanđelo, Bruno, Makijaveli i Rosini. Slična njoj je i crkva Svetog Lorenca u kojoj je kapela porodice Mediči, kao i Donatelova grobnica.


Najprepoznatljiviji motiv sa razglednica Firence je Stari most preko reke Arno. Ovaj most je, u stvari, ulica sa brojnim zanatlijskim radnjama, koje su nikle na njemu tokom 14.veka, a taj izgled sačuvao je i do današnjg dana.U samom centru grada, među tezgama na Pjaci dela Palja, nalazi se maskota Firence, Porčelino, bronzana figura divljeg praseta. Prema legendi, ako zamislite želju dok držite Porčelinovu njušku, ta želja će se sigurno ostvariti.


Za odmor od umetnosti, preporučuje se šetnja parkom Boboli, koji odiše mirom i tišinom, iako je u samom centru grada.


Related Articles

 

Additional information