Prinčevska ostrvaOva grupa ostrva proteže se kao neki ukrasni đerdan jugoistočnom obalom Mramornog mora (Marmara) i do njih se stiže redovnim brodskim linijama. Od Istanbula su udaljena dvadesetak kilometara i sastoje se od dve grupe ostrva, 9 manjih i 4 većih, od kojih su 5 naseljena. Prvi od ovih đerdana koji se vide sa azijske obale, čine: Kinali ada, Burgaz ada, Kasik ada, Heybeli ada, Buyuk ada, a drugi Sivri ada, Jasi ada i Tavšan ada. Za posetu i kraći odmor potreban je bar jedan dan, ali se ne preporučuju dani vikenda zbog velike gužve. Na ostrvima nema automobilskog saobraćaja, već se prevoz obavlja fijakerima, što poseti daje posebnu draž. Borove šume, stenovite obale i plaže, pružaju izvanredne pogodnosti za odmor od buke i vreve obližnjeg višemilionskog grada.


Princes Islands Turkey


Veliko ostrvo Bujuk ada je najveće i najpoznatije ostrvo u ovoj grupi, površine 5,4 km2. Boravak na njemu je izuzetno prijatan zbog lepih plaža, obilja šumskog zelenila i prijatne klime. Na ostrvu se uzdižu 2 brdašceta. Na severnom (Isa tepe) se krajem prošlog veka nalazilo grčko sirotište, a za vreme Prvog svetskog rata vojna škola i smeštaj za nemačku vojsku. Na drugom najvišem vrhu Bujuk ade, mogu se videti ostaci crkve i manastira Sv. Đorđa.


Ostrva su dobila ime Prinčevska jer su ovde vizantijski carevi slali u izgnanstvo svoje neposlušne prinčeve, patrijarhe i ostale političke protivnike.


Princes Islands Istanbul


Related Articles

 

Additional information