×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 67

Jezero Loh Nes


Škotsko jezero Loh Nes poznato je širom sveta po pričama o misterioznom čudovištu Nesi koje živi u njegovim dubinama. Ovaj mit postoji još od 6.veka. Naučnicu smatraju da to može biti neki preživeli pleziosaurus, ali ipak još uvek nije dokazano da ova jezerska zmija od 20m, kako je opisuju oni koji tvrde da su je videli, stvarno postoji. U svakom slučaju, ovaj mit je učinio jezero popularnom turističkom atrakcijom Škotske.


Sa 56 km2, Loh Nes je drugo po veličini jezero u Škotskoj. Duboko je 230m, a voda je tamne boje i mutna, zbog velike količine treseta i mulja, i nije baš pogodna za plivanje.U okolini jezera nema mnogo naseljenih mesta. Najbliži su Fort Augustin i Fort Vilijam, i u njima se mogu naći suveniri, tradicionalna škotska nošnja i viski. Najbliži grad je Invernes, udaljen 37 km od jezera.


Ruševine starog zamka iz 12.veka, zid i 4 kule, nalaze se na jednoj obali jezera i odatle se pruža predivan pogled na celo jezero. Posetioci mogu ovde kupiti neki suvenir i pogledati audio-vizuelnu prezentaciju o događajima koji su se odvijali na ovom području.Škotsko jezero Loh Nes poznato je širom sveta po pričama o misterioznom čudovištu Nesi koje živi u njegovim dubinama. Ovaj mit postoji još od 6.veka. Naučnicu smatraju da to može biti neki preživeli pleziosaurus, ali ipak još uvek nije dokazano da ova jezerska zmija od 20m, kako je opisuju oni koji tvrde da su je videli, stvarno postoji. U svakom slučaju, ovaj mit je učinio jezero popularnom turističkom atrakcijom Škotske.


Related Articles

 

Additional information