×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

GrčkaLetovati u Grčkoj i žestokim tempom obilaziti znamenitosti ili, obrnuto, lenjo ležati na plaži, je pravi zločin. U ovoj zemlji je potrebno uživati: u hrani i vinu, moru i popodnevnom odmoru, druženju sa lokalnim stanovništvom, prirodi, antičkim spomenicima i diskotekama.Peloponez - je poseban. Iako njegovi pejzaži često izgledaju pusto i besplodno, tu su istorijski spomenici neprocenjive vrednosti: Mikena i rodno mesto Olimpijskih igara, kuće i palate drevne Sparte, pozorište u Epidaurusu, antički stadion u Nemei. Ako se ovoj listi doda i par verovatno najlepših plaža južne Evrope, postaje jasno da je Peloponez možda najbolje mesto za dobro letovanje u Grčkoj.

Krit, najveće grčko ostrvo, ne treba posebno pretstavljati. Dodajmo samo da je Krit rodno mesto velikog umetnika El Greka i vrhovnog boga Zevsa. Domaća kuhinja se smatra jednim od najinteresantnijih u celoj zemlji. Hiljadama godina na ovom ostrvu rastu vinogradi i stotine hiljada boca vina sa Krita je prodato širom sveta.

Nekoliko hiljada ostrva čini više od 20% teritorije Grčke. Druga zanimljiva činjenica je da je najudaljenija tačka od mora na teritoriji države, od mora udaljena samo 96 km tako da se ovde sve vrti oko mora.

Jonska ostrva spadaju u najživopisnija grčka ostrva. Ovde je oduvek bio dobar odnos kiše i sunca, pa pejzaži raduju oči zelenilom. Najpopularniji je Krf. Iz detinjstva pamtimo Itaku koju je Homer opevao u Odiseji, a na Zakintosu se nalazi jedna od najlepših plaža Evrope. Ali, i Lefkada i Kefalonija sa svojim tradicionalnim selima i prelepim plažama, pretstavljaju prijatno iznenađenje za turiste.

Ostrva iz grupe Dodekaneze, nalaze se uz samu Tursku. Ovoj grupi pripadaju Rodos i Kos, najpopularnija grčka ostrva posle Krita. Oba ostrva su širom sveta poznata po prvoklasnim plažama i hotelima, kao i zanimljivim eksurzijama. Tako na primer, maleni i naizgled nezanimljivi Patmos, ima prednost u pogledu kulturnog nasleđa.


Hoteli u Grčkoj

Smeštaj u Grčkoj možete besplatno rezervisati ovde: Hoteli u GrčkojSirtaki

Jedan od glavnih simbola grčke, ples Sirtaki, ne samo da nije tradicionalni grčki ples, već na neki način i nije grčki. Priča je počela tek 1964. godine, sa snimanjem filma "Grk Zorba" sa Entoni Kvinom u glavnoj ulozi. Glavni junak filma Zorba (Entoni Kvin) treba da nauči svog prijatelja Engleza grčki narodni ples. Međutim, Kvinu nisu pokazali nijedan grčki ples pa je bio prinuđen da sam smišlja korake za muzika koju je napisao Teodorakis. Situaciju je dodatno iskomplokovala činjenica da je glumac slomio nogu pa su pokreti bili ograničeni. Zbunjenom režiseru Kvin je rekao: "Da, to je grčki ples pod nazivom ... Uh-uh ... sirtaki – jedan meštanin me naučio." Kasnije je u svojim memoarima priznao da je sam izmislio naziv, kao i ostatak plesa. Čini se da Grci ne bi imali šta da igraju na svadbama da nije bilo Entoni Kvina!


Grčka kuhinja

Grčka kuhinja obiluje povrćem i biljkama, mlečnim proizvodima (naročito meki sir), maslinama i maslinovim uljem, hlebom i vinom. Od "teške" hrane, najčešći su kuvana jagnjetina i živina. Preporučuje se probati pravu grčku salatu, hobotnicu na žaru, musaku, "pastitsio" - neka vrsta lazanje, "stifado" - goveđi gulaš sa lukom u vinu i prelivom od cimeta, "spetsofai" - začinjenu kobasicu sa svežim paradajzom, "paidakiiu" - jagnjeći kotlet na roštilju.

Grci su veoma ponosni na svoj sir, nijedna zemlja u svetu ne koriste ovaj proizvod u takvim količinama. Svaki region ima svoju vrstu sira.

Za desert, možete naručiti "Pan-Balkan" baklavu ili "Galaktoboureko" – lisnatog testo sa krem filom. Definitivno treba probati ukusna grčka vina, Anisette, uzo, i, naravno, rakiju.Znamenitosti Grčke

Da bi se videli svi značajni spomenici drevne Grčke i Vizantije nije dovoljno ni pet putovanja u Grčku, a kamoli jedno. Od Makodonije do Krita, i od Krfa to Turske, na svakom koraku izranjaju iz zemlje udžbenici istorije. Za mnoge od njih čuli smo još u školi.

Glavni grad Atina je srce Grčke, sa legendarnim Akropoljem i muzejskom kolekcijom na kojoj ceo svet zavidi. Relativno blizu se nalazi Korintski kanal i veličanstveni antički amfiteatar Epidaurus i grad Mikena.

Severno od Atine, turiste čekaju Delfi sa hramom Apolona gde je nekada bilo proročište. Još malo severnije i stižemo do Meteora. Te masivne stene koje je sagradila priroda, a na čijim je liticama čovek sagradio manastire, odavno su postale jedna od glavnih svetinja pravoslavne Grčke. I na krajnjem severu, nalazi se Makedonija, domovina Aleksandra Makedonskog.

A južno od Atine, kraj prelepog mora, na Peleoponezu, tu je drevna Sparta i brojni manastiri. A na krajnjem jugu, nalazi se Krit sa čuvenim dvorcem u Knososu i lavirintom Minotaura.

Related Articles

 

Additional information