×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

Krit


Krit je peto po veličini ostrvo u Mediteranu. Deli Evropu od Afrike, Egejsko od Libijskog mora. Nalazi se na krajnjem jugu Grčke i raspolaže sa 1200 kilometara prelepe obale.

Krit kao kolevka civilizacije predstavlja pravi muzej pod vedrim nebom. Po legendi, Krit je ostrvo boga Zevsa i čoveka-konja Minotaura. Zevs, vrhovni bog svih grčkih bogova, po grčkoj mitologiji rođen je u selu Psihtro na Kritu i odrastao je ostrvskim pećinama. Do njegove pećine u centralnom delu Krita stile se pešečenjem i na magarcima. Sa platoa ispred Zevsove kuće pruža se nezaboravan pogled na ovo lepo ostrvo.U 3. milenijumu pre nove ere, Krit je bio na mnogo višem nivou razvoja od kontinentalne Grčke. Grad i palata Knosos spadaju u najvažnije arheološke lokalitete bronzanog doba. Pretpostavlja se da je bio centar minojske civilizacije. Otkriven je 1878. godine i nalazi se samo 6 km od glavnog grada Krita Herakliona. Palatu krase freske, grnčarija, slike, statue od kamena i mermera što navodi na zaključak da vladari odnosno graditelji nisu bili ratnici.


Krit je kao i Grčka, vekovima bio pod vlašću Turaka, sve do početka 20. veka kada ga Grci oslobađaju.Glavni grad Krita je Heraklion. To je tipičan mediteranski grad sa velikom tvrđavom, kamenim kućama i uskim ulicama. Smešten je na severnoj strani ostrva gde se nalazi najveća koncentracija stanovništva, dok se na južnoj nalaze uglavnom sela i ribarska naselja.


Najpoznatije plaže na Kritu su Elafonisi, Damione, Balos, Preveli, Van i Santorini. Pored uživanja na predivnim plažama, na ostrvu postoje razne mogućnosti za aktivan odmor: pešačke ture kroz klisuru Samarija, ronjenje, ribolov, biciklističke ture.


Related Articles

 

Additional information