HolandijaNajčešće asocijacije koje proizilaze iz reči Holandija su stare vetrenjače, lale, marihuana, Crveni fenjeri i smešne drvene cipele. Holandija je međutim mnogo više od navedenih predrasuda. Ovo je jedna od najlepših zemalja zapadne Evrope, neobične prirode, sa mnogo zamkova i drevnim gradovima. Uprkos činjenici da putovanja u Holandiju nisu jeftina zbog visoke cene letova i smeštaja, hoteli Amsterdama su često prenatrpani


Holandija


Holandija, zemlja lala i vetrenjača, je ravničarska zemlja sa najvišim vrhom od svega 321 m. Čak 40% teritorije leži ispod nivoa mora (najniža tačka se nalazi na 6.7 m ispod nivoa mora). Duž cele obale izgrađeni su sistemi za zaštitu od poplava. Od 16,3 miliona stanovnika, 10% su nacionalne manjine i stranci.

O Holandiji je rečeno mnogo čarobnih reči i ponovljati ih nema smisla, bolje je jednom doći ovde da bi ste zatim dolazili ponovo i ponovo. U holandske gradove je teško ne zaljubiti se - savremeni Roterdam i malo staromodan Hag, istorijski Utreht i Delft, umetnički Lajden. U bilo kom od ovih gradova, putnik se oseća kao dobrodošao gost. I naravno, da ne pominjemo gastronomske ture u Holandiji, gde turisti imaju čast da probaju širom sveta poznate domaće sireve. Ukratko, očaranih Holandijom svakog dana ima sve više i više.

Glavni grad: Amsterdam

Turistički gradovi - Hag, Delft, Harlem, Lajden (Leaden), Roterdam (Roterdam)Istorija Holandije

U 17. veku u Holandiju su prvi put donete lale, koje su u bukvalnom smislu te reči, zaludele Holanđane. Mnogo ljudi je bilo angažovano u uzgoju cveća i pokušaju da se stvore nove sorte. Lalomania, kako je počela, tako se i završila, ali do današnjeg dana, ovaj cvet je jedan od simbola zemlje.

Istorija Holandije ima sramne periode. U 17. veku. Amsterdam je bio najveća luka u Evropi, odakle se trgovalo robovima, što je državi donosilo značajne prihode.

Godine 1806., Napoleon Bonaparta je stvorio Kraljevinu Holandije, koja nije dugo trajala. Nakon kratkog Napoleonovog doba, Holandija ponovo postaje nezavisna država. Sredinom 19. veka, zemlja dobija novi ustav, koji u velikoj meri ograničava moć kralja.

Dvadeseti vek je bio najteži period. Tokom Prvog svetskog rata zemlja je uspela da ostane u neutralnom položaju, ali za vreme Drugog svetskog rata, Nemačka je napala i okupirala Holandiju. Godine 1949., Holandija je postala jedan od osnivača NATO-a, i od tada se ekonomija zemlje razvija brzim tempom, došlo je do značajnih promena u socijalnoj i kulturnoj sferi.


Klima Holandije

Klima je umereno morska i veoma vlažna. Srednja januarska temperatura se kreće od +1 do + 3 ° C, u julu od + 16 do + 17 ° C. Uprkos relativno toploj klimi, zapadni vetrovi često izazvaju nagli pad temperature čak i u najtoplijim mesecima. Kiše su veoma česte.


Hoteli u Holandiji

Hotela u Holandiji nema puno, skupi su, i u njima često nema mesta. U Holandiji se održava puno sajmova, seminara, događaja, i zato je popunjenost hotela uvek visoka. Generalno, kvalitet hotela je niži nego u mnogim drugim državama zapadne Evrope, ali je na pristojnom nivou. Smeštaj u Holandiji možete besplatno rezervisati ovde: Hoteli u HolandijiTransport u Holandiji

U gradovima postoji jedinstveni saobraćajni sistem (GVB), koji uključuje tramvaje, trolejbuse i autobuse. Karta važi za jednu vožnju za sat vremena i košta 2,70 evra. Jeftinije je kupiti višekratne karte (strippenkaarten), koji se sastoji od nekoliko kupona, kao i jednodnevnu kartu za 7,50 evra ili za sedmodnevnu za 32 evra. Gradovi su podeljeni na transportne zone, a u zavisnosti od maršruta, potrebno je poništiti kupon prilikom ulaska u drugu zonu.

Železnica Holandije je moderna i striktno poštuje red vožnje. Međugradski putnički vozovi rade normalno u intervalima od 1 – 2 sata. Između gradova je najbolje putovati vozom. Vreme putovanja između Amsterdama i Utrehta (treći po veličini grad u zemlji) je oko 20 minuta do Roterdama samo 90 minuta. Cena karte nije visoka: od glavnog grada do Harlema 5-7 EUR, do Roterdama oko 25 evra za putovanje u drugom razredu.

Prosečna cena taksija: start i prva dva kilomtera - oko 7 evra, plus 2,20 evra za svaki dodatni kilometar.Muzej kartica

Najbolji način da se jeftino vidi puno muzeja i da se ne stoji u redovima na najpopularnijim muzejima u zemlji, je da kupite kartu Museumkaart. Kupiti je moguće u svim informativnim centrima u Holandiji (označenih sa VVV) ili preko sajta Museumkaart.nl. Kartica važi jednu godinu.


Zabava, ekskurzije i znamenitosti Holandije

Putovanje Holandijom obično započinje od glavnog grada, Amsterdama. Oko 100 kanala i preko 600 mostova, određuje način života u gradu i čini neponovljivu sliku. Časovima možete šetati duž kanala i uživati u arhitekturi.

Harlem je poznat po svom centralnom trgu Grote Markt i srednjovekovnim kućama. Kao I mnogi drugi gradovi Holandije, i Harlem je ispresecan vodenim arterijama.

Jedna od najposećenijih znamenitosti Holandije je park lala – Kekenhof. Videti i osetiti miris nekoliko miliona lala, to se ne može opisati rečima.

Holanđani smatraju Delft svojim najlepšim gradom. Ovde je veći deo svog života proveo slikar Vermeer. Zaljubljen u Delft, on je na mnogim svojim slikama dočarao lepotu grada.

I naravno, u Holandiji morate videti vetrenjače. Na samo 20 minuta od Amsterdama, nalazi se De Zaanse Schans, tipično holansko selo sa vetrenjаčama.


Related Articles

 

Additional information