Korisne informacije


Jezik

Službeni jezik je holandski koji je na prvi pogled veoma sličan nemačkom, ali je razlika između ova dva jezika velika. Skoro svako u Amsterdamu govori i engleski tako da na bilo kom mestu možete koristiti engleski za sporazumevanje.

Vreme

Amsterdam je u vremenskoj zoni +1 u odnosu na GMT. Sunce najvišu tačku dostiže u 2 popodne, a zalazi kasno - u toku leta tek oko 11. sati uveče.

Klima

Najveći uticaj na vremenske prilike u Amsterdamu ima Atlanski okean. Temperature u toku zime se kreću oko nule, ali je vetrovito pa je subjektivan osećaj da je mnogo hladnije. Letnje temperature se kreću od 20-25 stepeni. Letnje kiše su česte, nekada se u toku dana po nekoliko puta promeni sunčano vreme sa kišnim.

Radno vreme

Prodavnice su otvorene uglavnom od 9 - 17, mada se neke otvaraju tek u podne. Četvrtak je dan za šoping pa su radnje otvorene do 21 čas. Mnoge prodavnice su otvorene i nedeljom.

I Amsterdam kartice

I Amsterdam kartice omogućavaju vožnju gradskim prevozom i besplatan ulaz u 30 glavnih turističkih atrakcija u gradu, kao i poput za mnoge restorane. cena kartice zavisi od dužine trajanja. Tako na primer kartica za 72 časa košta 58 evra (April 2011).

Gradski prevoz

Po gradu je najbolje i najjeftinije kretati se tramvajima i autobusima. Cena pojedinačne vožnje tramvajem iznosi 2.6 evra. Ukoliko ostajete više dana, a često vam treba gradski prevoz, najbolje je uzeti dnevne ili kartice za više dana jer će te dobiti popust.


Amsterdam Gradski Prevoz


Aerodrom Šipol

Aerodrom Šipol je najveći aerodrom u Holandiji, 4. u Evropi i 10. u svetu. Godišnje preko 42 miliona putnika putuje sa ovog aerodroma. Voz od aerodroma do centralne železničke stanice u Amsterdamu putuje oko 20 minuta. Vožnja taksijem od aerodroma do grada može koštati 30 - 80 evra. Izbegavajte taksiste koji čekaju odmah na izlazu. Ako prošetate malo dalje možete dobiti nižu cenu. Kada dolazite na aerodrom, najbolje je da vam taksi pozovu sa recepcije hotela.

Korisni brojevi telefona

Punkt turističke organizacije se nalazi preko puta železničke stanice. 0900-4004040
Policija - 0900 8844. Ovo je glavni broj policije gde će vam dati informacije kako da stignete do najbliže policijske stanice.
Hitna pomoć - Ukoliko vam treba hitna medicinska pomoć, policija ili vatrogasci, zovite broj 112 gde će te biti prebačeni na potrebno odeljenje.
Doctor - Camridge Medical Centre brine o zdravstvenim potrebama svih turista i stanovnika koji govore engleski. Broj telefona: 020-4275011.
Izgubljen prtljag:u javnom prevozu (autobus i tramvaj) - 020 4605858:u vozu 0900 1558:na brodu 020 4059400

Related Articles

 

Additional information