Italija


Odmor u Italiji je praznik za sva čula. Italija je zemlja puna zanimljivih stvari. Mesto maslinovog ulja, špageta, mafije, rimskih spomenika i renesansnih palata. Poslednjih godina je među srpskim turistima sve popularnije letovanje na Siciliji. Pored Rima, jedna od najposećenijih regija je Toskana – slikovita oblast smeštena u centralnoj Italiji. Na severu Italije se nalaze Venecija i Verona koje mnogi smatraju najromantičnijim gradovima Evrope, kao i poznato letovalište Lido di Jesolo.

U Italiji živi 58 miliona stanovnika.Klima Italije

Klima u Italiji se znatno razlikuje od Alpa na severu do krajnjeg juga. Dok u centralnoj i južnoj Italiji letnje temperature prelaze 40°, u oblasti Alpa retko prelaze 22°. Na Siciliji i Sardiniji, klima je sredozemna. Zima je topla ( od +8 °C do +10 °C u januaru). Sneg pada veoma retko.


Hoteli u Italiji

Smeštaj u Italiji možete besplatno rezervisati ovde: Hoteli u Italiji


Italijanska kuhinja i restorani

Prvoklasna testenina - to je ono što čeka posetioce u bilo kom regionu Italije. Kao i pica, kačamak i ukusna kafa.

Restoran u Italiji treba pažljivo birati, inače se može desiti da se nađete u restoranu u kom će ručak koštati 100 evra i više. Zbog toga se preporučuju restorani na čijem ulazu je postavljen meni sa cenama. Prosečne cene u restoranima: predjelo 4-8 evra, glavno jelo 10-20 EUR, desert 3-5 evra, vino 2 evra. Pored toga, cena se može razilikavti u zavisnosti od toga da li sedite za stolom ili ne. Naknada za sto iznosi od 1,5 do 3 evra.

Najekonomičniju opciju nude restorani sa oznakom «Meni Turistico» ( “turistički meni”). Pored znaka mora biti navedena cena, koja je obično od 15 do 20 evra za kompletan obrok sa nekoliko jela i desertom.


Znamenitosti Italije

Pogledajte ovaj predivan video o najvećim znamenitostima ItalijeSkijanje u Italiji

Čak i najstrastveniji skijaši nisu u stanju da nabroje sva skijališta u Italiji. Njih ima tako puno: I prostih i teških, na raznim visinama, i kratkih i dugih. Ako jednom posetite italijanska skijališta, biće vam jasno zašto stotine hiljada skijaša dolazi ovde svake zime. Za više informacija o skijalištima u Italiji, posetite našu stranicu Skijanje u Italiji


Kako izbeći problem u Italiji

Iako je Italija relativno sigurna, da bi se izbegle neprijatnosti, neke predostrožnosti nisu na odmet. Ženama se na primer savetuje da ne šetaju same pojedinim delovima grada u kasnim satima (u Rimu na primer, to su delovi grada pored železničke stanice Termini). Pošto su u gradovima aktivni profesionalni džeparoši, savetuje se da ne nosite više novca nego što je potrebno i da novac ne pokazujete u prisustvu nepoznatih ljudi. Džeparoši obično rade u javnom prevozu, u blizini turističkih atrakcija i na buvljaku.

U velikim gradovima (posebno u Rimu i Milanu), momci na motorima kradu torbe. Preporučuje se da se ne šeta pored ivice trotoara, a ako nosite nešto vredno, nosite to u ruci sa suprotne strane kolovoza.

U Italiji postoji telefonska linija za turiste Easy Italia, osnovana na inicijativu Ministarstva turizma. Operatori govori engleski, francuski, španski, nemački, kineski, ruski i italijanski. Pored turističkih informacija o muzejima, izložbama i atrakcijama, turisti mogu dobiti savete i operativnu pomoć u slučaju lošeg servisa, mogu zahtevati medicinsku pomoć ili intervenciju policije.

Telefon Easy Italia: 039-039-039. Radno vreme: 9:00 - 22:00.Related Articles

 

Additional information