×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 67

TrojaDo ruševina Troje se može sa iste udaljenosti stići iz Istanbula, Izmira ili Burse. Centar ovog regiona je Ćanakkale, na Dardanelima. Ulaz na lokalitet Troje označava omanji park kod Hisarlika. Prvo na šta se nailazi je velika maketa drvenog trojanskog konja koji je ovde postavljen da dočara način na koji je lukavi Odisej uspeo da se sa svojim borcima na prevaru uvuče u Prijamov grad i Grcima otvori kapije.


Troja


Po legendi, Troju je osnovao Dardanov unuk Tros, a postala je čuvena po Trojanskom ratu. Istorijska pozadina ovih legendi o velikom vojnom sukobu između Grka pod vođstvom mikenskog kralja Agamemnona i Trojanaca, verovatno je rat koji se vodio negde između 1350 . i 1100 . godine pre n.e. Prema legendi, povod za rat bila je otmica lepe Helene, žene spartanskog kralja, koju je oteo sin trojanskog kralja Prijama, mladi Paris.Lokacija Troje je dugo bila svedena na domen filozofskih rasprava,sve dok nemački arheolog amater Heinrich Schliemann nije na brdu Hisarlik, južno od Dardanela, započeo prva iskopavanja 1870 . godine. Uprkos nestručnom radu u vremenu kada je arheologija bila nauka tek u povoju, ovaj čovek pun entuzijazma, uspeo je da otkrije drevni Prijamov grad.


Dalja ispitivanja otkrila su 9 slojeva antičke Troje, od primitivnog naselja iz ranog bronzanog doba, do helenističke rimske metropole koju je obnovio makedonski general Lizmah, a razorio 86. - 87. godine rimski vojskovođa Gaj Flavije Flimbrija. Poslednja Troja je obnovljena od strane Avgusta pod imenom Ilim Novum.


Related Articles

 

Additional information