Barselona - Gaudi Arhitektura

Antonio Gaudi (1852 - 1926) je poznati španski arhitekt, poznat po originalnom i neobičnom dizajnu. Od ranog detinjstva je bolovao od reume zbog čega je teško hodao pa je često jahao na magarcu. U školi se nije naročito isticao i jedini predmet koji je voleo bila je geometrija. Takav je bio i na studijama arhitekture - dobijao je samo prosečne ocene.

Gaudi Park Barselona

Prekretnica u životu ovog genija bila je 1878. godina kada je vitrina koju je dizajnirao za vrtić izabrana za Svetsku izložbu. Jedan ugledni biznismen iz Katalonije bio je toliko impresioniran dizajnom vitrine da je postao Gaudijev glavni klijent.

Nastradao je tragično 1926. godine tako što ga je pregazio tramvaj. Misleći da je prosjak (zbog lošeg izgleda i praznih džepova), taksisti ga nisu hteli voziti u bolnicu. Na kraju je smešten u bolnicu za siromašne, a kada su ga prijatelji hteli prebaciti u bolju bolnicu, ovaj je to odbio. Umro je 2 dana kasnije. Za sobom je ostavio dela kojima se Barselona danas ponosi. Najpoznatije njegovo delo, Sagrada Familia, ujedno je i simbol Barselone.

Gaudi Park Barselona

Barselona

Barselona

Barselona

Barselona

Barselona

Barselona

Barselona

 

Additional information