Ivanjica


Ivanjica je formirana nakon konačnog oslobođenja od Turaka 1833. godine. Već 3 godine kasnije otvorena je prva škola, sud i druge institucije. Prilozima naroda, u periodu od 1836 .- 1838. godine podignuta je crkva Sv.Cara Konstantina i carice Jelene. Godine 1846. katastrofalan požar uništio je ceo grad. Preživelo je samo 12 zgrada. Jedna od njih je Jeremića kuća smeštena u centru grada i potpuno restaurirana. U njoj se danas nalaze kafići, ali je stara arhitektura u potpunosti sačuvana. U samom centru Ivanjice, nalazi se još jedan stari objekat - Kušića han, koji je nekada kiridžijama služio kao konačište. Odmah pored njega, podignut je spomenik generalu i komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihajloviću, koji je rođen u Ivanjici.


Jednu od najvećih turističkih atrakcija Ivanjice predstavlja vodopad na Moravici nastao izgradnjom brane za hidrocentralu 1936. godine. Iznad vodopada se nalazi terasa restorana "Vodopad". Prva hidrocentrala u Ivanjici puštena je u rad 1911. godine. Bila je to peta hidrocentrala u Srbiji, a Ivanjica je tada imala svega 200 kuća. Hidrocentrala još uvek proizvodi struju, a nedavno je potpuno rekonstruisana. Pored toga, služi i kao muzej.Zbog izuzetno povoljnog dejstva prirode na ljude obolele od anemije i disajnih organa, lepote grada i okoline, Ivanjica je postala privlačno turističko mesto za odmor i oporavak. Odlukom Vlade Republike Srbije, Ivanjica i okolina su 2000.godine proglašeni za vazdušnu banju. 7 km od grada, nalazi se Haži-Prodanova pećina.


U Ivanjici postoji više hotela, a smeštaj se može naći i u privatnim kućama. Opština Ivanjica je po površini jedna od najvećih opština Srbije. Više od polovine površine opštine zauzima prelepa planina Golija. Seoski turizam je veoma razvijen.


Izvanredni apartmani u Ivanjici mogu se naći na stranici smeštaj u Ivanjici.


Related Articles

 

Additional information