×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

Spomen kosturnica GučevoPlanina Gučevo ušla je u istoriju posle Prvog svetskog rata kada je na njenim obroncima vođena prva rovovska bitka na svetu. Na vrhu planine podignut je spomenik srpskim borcima stradalim tokom borbi na Gučevu 1914. godine.

Gučevska operacija vođena je u sklopu druge neprijateljske ofanzive na Srbiju, odmah nakon bitke na Ceru, u kojoj je srpska vojska odnela i prvu savezničku podedu u Prvom srpskom ratu. Tokom ratnih operacija 1914. godine, centralni položaj srpskih snaga na planini Gučevo označen je kao “kota smrti“, a borbe koje su počele 8.septembra trajale su 55 dana.U čast poginulim srpskim borcima, na vrhu je 1929. godine podignuta spomen-kosturnica u obliku piramide, visoka 16 metara. U njoj su zajednički sahranjeni posmrtni ostaci ratnika srpske i austrougarske vojske.

Na spomeniku je sarkofag sa natpisom: “Gučevski heroji u borbi 1914. godine “, a ispod njega je arhitrav sa Njegoševim stihovima: “Blago onom ko doveka živi imao se zašta i roditi“. Iza spomenika se nalaze ostaci rovova iz Prvog srpskog rata. Okolina spomenika je iskrčena, uređen je vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled na Podrinje, Pocerinu, Semberiju i Majevicu.


Related Articles

 

Additional information