Nacionalni park TaraDr. Etkin Klark, direktor evropske fondacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, prilikom obilaska Tare izjavio je:


,, Ja ovako zamišljam raj”


Planina Tara


Planina Tara


Tara, boginja među planinama, jedan je od najlepših nacionalnih parkova u Evropi. Nestvarne, gotovo bajkovite lepote, Tara prosto mami. Lepa je u bilo koje doba godina, a možda najlepša u septembru kada se sve boje izmešaju. Iako je nacionalni park  tek od 1981. godine, na sreću, urbanizcija je bar za sada zaobišla ovu zelenu lepoticu.


Prosečna nadmorska visina Tare je 1000 do 1200 metara. Najniži tačka leži na 291. metru, a najviša Kozji rid dostiže 1591 metar. Leta su sveža, zime hladne sa puno snega. Kiše padaju najčešće u maju, ali ih često ima i u ostalim mesecima. Grmljavina je retka. Najsuvlji meseci su jul i avgust, a jesen je sunčana i toplija od proleća. Jedinstvena i nesvakidašnja planina Tara se odlikuje izuzetnim klimatskim uslovima. Umereno-kontinentalna i planinska klima Tare je takva da povoljno utiče na lečenje astme, bronhitisa i anemije. Planinski vazduh podstiče jačanje imunološkog sistema organizma. Klimatske karakteristike Tare odgovaraju tipu vazdušne banje.


Nacionalni park Tara


Planina Tara


Tara HoteliU rečicama, jezerima i Drini mogu se naći pastrmke, somovi, lipljani, mladice...
Duboki kanjoni i visoki vrhovi utočište su za mnoge ugrožene biljne i životinjske vrste. Obrasla je gustim četinarskim i listopadnim šumama. Na Tari je do danas opstala praistorijska vrsta Pančićeva omorika, koja se može naći samo ovde i u delovima istočne Bosne. Tragajući uporno ali bezuspešno čitavih 20 godina za četinarom za kojeg je od meštana čuo da ni jela, ni bor, a ni smrča nije, a da negde u užičkom okrugu raste i postoji, obreo se, najzad, naučnik Josif Pančić 1.avgusta 1875. godine u selu Zaovine na planini Tari, gde je pronašao novu do tada u svetu nepoznatu vrstu koja je po njemu dobila ime.


Planina Tara


Planina Tara


Planina Tara


Turistički centri na Tari su Mitrovac i Kaluđerske Bare.
Mitrovac je mlada, aktivna i sportska destinacija. To je jedna od najvećih visoravni planine Tare i leži na 1080 m nadmorske visine. Obilje čistog vazduha i veliki broj uređenih sportskih terena pruža dobre uslove za aktivan doživljaj prirode. Do Mitrovca se stiže preko Kaluđerskih Bara ili krivudavim putem od Perućca.
Centrom Tare smatraju se Kaluđerske Bare, smeštene na 1000 m nadmorske visine. Ovde je raskrsnica puteva prema Bajinoj Bašti, Mitrovcu, Mokroj Gori, Kremnima.
Srce nacoinalnog parka predstavlja Predov Krst koji se nalazi na najlepšem delu Tare, na visini od 1075 m. Idealno je mesto za one koji žele da uživaju u izvornoj prirodi uz maksimalnu privatnost. Do njega se stiže iz Perućca kroz uski kanjon rečice Dervente.
AKTIVNOSTI
Ono što se dugo pamti je pogled na kanjon Drine sa vidikovaca: Banjska stena i Bilješka stena (deo puta je makadam, ali dobar, pogled na Perućačko jezero je bajkovit) i Borovo brdo sa kog se pruža pogled na Bajinu Baštu


Jedno od najposećenijih mesta na Tari je Manastir Rača. Nalazi se u podnožju Tare, 6 km od Bajine Bašte. Poseta manastiru može se iskoristiti i za šetnju jer od Rače vode uredjene pešačke staze. Ukupno je obeleženo 18 pešačkih staza koje su prikazane na posebnim kartama. Za prolazak mnogih od njih JP ”Nacionalni park” može obezbediti vodiče. Za bajkere je završen  projekat ”Tarocikl” kojim je definisano 27 biciklističkih staza na CD-u i posebnim kartama prikazano sve ono sto je ljubiteljima biciklizma potrebno: relacije, fizička i tehnička težina staza, potrebna fizička pripremljenost. Nezaboravan način da doživite Taru je jahanje. Postoji mogućnost samostalnog jahanja ili grupnog za početnike. Programi se organizuju i zimi i leti. Poludnevno jahanje( 10 – 15 km) košta 1500 dinara po učesniku, a postoje i dnevni i vikend programi.


Planina Tara


Najatraktivnije ribolovne vode su jezera Spaići i Beli Rzav u Zaovinama i jezero Perućac. Vodotokovi su bogati pastrmkom, somom, klenom, skobaljem...Dozvola za lov i ribolov se nabavlja u objektima JP ”Nacionalni park”.
Dečje odmaralište na Mitrovcu posećuju učenici raznog uzrasta radi učenja veština koje im mogu biti od koriti nekada u životu. Organizuju se i eko kampovi, a nov sadržaj je Park mladih rendzera koji okuplja ucenike uzrasta od 7 do 14 godina, sa različitim temama iz oblasti zaštite životne sredine.Do Tare se veoma lako stiže jer do nje vode jako dobri putevi. Najkraća veza sa Beogradom je putem Beograd-Valjevo-Rogačica-Bajina Bašta-Tara(180 km) ali se može stići i preko Užica ili preko Zvornika živopisnom dolinom Drine.  Najbliža železnička stanica je u Braneškom polju na pruzi Beograd-Bar i udaljena je 15 kilometara. Sa Zlatibora koji je udaljen 38 km  stiže se preko Kremana.      
Tarine lepote nije moguće dočarati rečima. Nije to moguće učiniti ni fotografijama. Ko samo jednom kroči na Taru postaje njen zaljubljenik i biće mu merilo lepote za sve što bude na dalje video u životu. Ona vas verno čeka.


Smestaj na Tari

 

Kontakt:
Turističko sportski centar ,,Bajina Bašta” 
031-865-370
031-865-900
Zlatibor - turisticka karta
Turistička karta Tare

Related Articles

 

Additional information