Sportske aktivnosti na ZlatiboruZahvaljujući klimi koja blagotvorno deluje na krvni pritisak i rad srca. Zlatibor je postao značajan centar za sportske pripreme. Mnogobrojni sportski tereni pružaju dobe uslove za sportske aktivnosti rekreativaca i vrhunskih sportista.


Planinarenje


Vrhovi Zlatibora predstavljaju atraktivne destinacije za planinare jer markirane staze vode preko vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na slikovite terene Zlatibora. Najviši vrhovi su Tornik (1496 m.n.v) i Čigota (1422 m.n.v).

Biciklizam


U centru Zlatibora moguće je iznajmiti bicikle na sat. Tereni na Zlatiboru su zbog blagih uspona i padova gotovo idealni za  opuštenu vožnju mounti bajka.Jahanje


Konji za jahanje mogu se iznajmiti nedaleko od centra Zlatibora ili na ranču Zova. Osim jahanja, moguća je i vožnja kočijama.

Plivanje


Za plivanje na Zlatiboru gostima je na raspolaganju otvoreni bazen hotela Olimp. Pored toga, u nekoliko hotela postoje i manji zatvoreni bazeni namenjeni samo gostima hotela. U letnjim mesecima kupati se može u prirodnim kupalištima u selima Semegnjevo, Mušvete, Ljubiš.

Teretane i staze za trčanje


Većina hotela poseduje pristojno opremljene teretane. Najveća ji najpogodnija za sportske klubove je ona u sportskoj hali. Pored toga, Zlatibor poseduje i veći broj trim staza i vežbališta za rekreaciju u prirodi. Najopremljenije su one na brdu Karaula i nedaleko od SP Čigota.

Skijanje


Ski centar Tornik se nalazi 9 km od centra Zlatibora, na nadmorskoj visini od 1110 do 1140 m. U centru Zlatibora, na Obudovici, postoji teren za skijanje sa jednim ski liftom.

Tenis


Teniseri mogu koristiti neki od 5 terena sa tartan podlogom. Pored terena, zainteresovani mogu iznajmiti i instruktora.

Sportske pripreme


Poslednjih godina, mnogi poznati sportski klubovi iz Srbije i inostranstva, dolaze na Zlatibor na sportske pripreme: Panatenaikos, CSKA, Crvena Zvezda, košarkaška reprezentacija Srbije...Za pripreme fudbalskih klubova postoje 2 fudbalska terena sa svlačionicama i jedan pomoćni. Za košarku postoji 10 terena, odbojku i rukomet po 2.


Related Articles

 

Additional information