Klisure i kanjoniKlisure i kanjoni se odlikuju specifičnom mikroklimom sa malim varijacijama temperature pa se smatra da su u uslovima klimatskih promena to bila mesta gde je najveći broj vrsta mogao da preživi. Postoje teorije po kojima su se zbog velikog broja kanjona, sa Balkana mnoge preživele vrste raširile po  Evropi. Na ovim prostorima klisure su često bile spas i za narod koji je povlačeći se pred nasiljem osvajača, spas našao u teško pristupačnim krajevima i tamo podigao manastire i sela.
Kanjon-Uvac Kanjon Drine je treći po veličini u svetu, a Đerdapska klisura je jedna od najlepših u Evropi. Ipak, samo mali broj avanturista i planinara skrene sa glavnog puta i zakorači u fascinantne šume polu-prašumskog tipa, a takvih u istočnoj i jugozapadnoj Srbiji ima puno: Lazarev kanjon kod Bora, kanjoni i klisure Stare planine u okolini Pirota, Beli Rzav, klisura Gradca... Svaki njihov kutak opija svojom lepotom.

Poslednjih godina u Srbiji kanjoning postaje sve popularniji. Kanjoning je u svetu odavno razvijen ekstremni sport koji se sastoji u savladavanju kanjona, odnosno svih prepreka na koje se može naići: vodopada, reka, kaskada , jama...To se čini plivanjem, penjanjem, hodanjem, provlačenjem kroz veoma uske procepe. Zavisno od težine kanjona koristi se alpinistička oprema i neoprenska odela. Uz pomoć iskusnih vodiča, lakše kanjone mogu osvojiti i početnici.


Klisure i kanjoni Srbije - karta

Related Articles

 

Additional information