×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

Manastir KaonaVeliki manastirski kompleks je prelepa oaza na više hektara u kraju koji se zove Ravne livade, a poribljeno jezero i vodoskok nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pored crkve, podignuta je neobična građevina sa nadstrešnicom i velikim osmouglim stolom. Gosti se na ovom mestu mogu odmoriti i razgovarati u hladu visokog drveća, a sto bez čela simbolizuje jednakost svih ljudi pred Bogom.


Nastao je u 14 veku, a prva crkva sagradjena na ovom mestu datira iz 11-og veka. Prema narodnom predanju, manastir Kaona je zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića, a podigla ga je posle njegove pogibije u Kosovskom boju. Sestre Ikonija i Vida, naime, prateći Miloša na Kosovo, stigle su do Ravnih livada. Vraćajući se sa obližnjeg izvora, Ikonija je tada rekla: "Eh, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu". Na to joj je Miloš odgovorio: "Imamo blaga, načini mu sedlo, a kada se vratim sa Kosova, pomoćiću ti da bude još lepše". Pod pojmom "dobra konja" tada se mislilo na lepo i slikovito mesto, na kome se mogla sagraditi crkva. Miloš se nije vratio sa Kosova, a sestre su sagradile dva manastira da bi ovekovečile uspomenu na svoga brata. Vida je podigla manastir Vidojevicu, a Ikonija - Kaonu.Manastir je muški i aktivan je. Stradao vise puta pod Turcima i za vreme svetskih ratova. Zadnja velika obnova počela je 1962 godine.


Nalazi se stotinak kilometara od Beograda, na putu Šabac - Valjevo. Manastir Kaona je od Šapca udaljen trideset kilometara i do ovog mesta stiže se posle skretanja desno kod sela Draginje.Related Articles

 

Additional information