Krf



Krf je lokacija koja inspiriše i oduševljava današnje posetioce: predivno mesto, romantično, prelepih prirodnih odlika, istorijskog značaja i nepredvidivosti. Mesto koje je prihvatilo Odiseja, Homerovog heroja, mesto koje je odabrao Posejdon da bi uživao u svojoj ljubavi sa Amfitriti. Najčešće pitanje na recepcijama hotela  je „da li mogu ostati nekoliko dana više?“. Krf možda ne predstavlja egzotičnu destinaciju za evropljane, ali ostaje i danas jedna od najlepših delova Evrope.

Krf sa svojom impresivnom florom, izolovanim plažama, čistom vodom putićima koji vode kroz senke starih maslinjaka, vizantijske crkve, sela iz perioda Mlečana, tradicionalne grčke ali i sa najsavremenijim uslovima zabave je ono što ovo mesto čini da pokreće ljudska čula i opušta mozak.

Pokrajina Krf se nalazi u severnom jonskom predelu, južno od jadranskog mora, između kopnenog dela Grčke i Italije. Njegov strateški položaj u Sredozemlju je bio uzrok što su se oko Krfa borile velike sile svih doba. Baš taj položaj danas dozvoljava direktnu avionsku vezu Krfa sa skoro svim evropskim zemljama ali i svakodnevnu pomorsku vezu sa većinom italijanskih luka. Ovde je lako doći ali se teško odlučiti da odeš odavde.

Prastare iskopine iz rimskih vila koje su nađene na jugoistočnim obalama Krfa, u Mpenitses i Moraitika, blizu Mesoggi-a ali i čuvena Palata Ahilleio iznad sela Gastouri, dokazuje da Krf predstavlja jednu stalnu i nezaobilaznu destinaciju.

Sredozemna klima i visok kvalitet života na Krfu ćine ovo mesto idealnim za život u bilo koje doba godine. Zima je blaga, sa relativno visokom temperaturom (5-14oC) a sunce sija oko 4 do 5 sati dnevno. Proleće je impresivno i pruža posetiocu prednost da uživa u bogatstvu zelenila. Leto je najpopularnije godišnje doba za Krf sa prelepim plažama i čistom vodom predstavljaju raj za posetioce koji uživaju u kupanju. Jesen je doba za berbu, doba kada celo ostrvo miriše na grožđe, i prestavlja možda nabolje vreme da se čovek upozna sa svakodnevnim životom na ostrvu.

Na Krfu se u prirodnom okruženju nalaze više od 100 sela i naselja. Analogno vremenu u kome su bila naseljena, neka su u vizantijskom stilu, druga u mletačkom ili u stilu narodne arhitekture 20. veka, a takođe postoje mesta gde se mogu nači eksponati iz starog ili iz rimskog doba. Prelep ambijent čine kuće građene u kamenu, dobro očuvane crkve ali iznad svega gostoljubivi i fini ljudi.




Znamenitosti grada – šta videti


Ono što se nikako nesme propustiti da se vidi kada se poseti ovo predivno mesto su: Stara Tvrđava, lokacija na kojoj se nalazio grad Krf od 6. veka p.H. sve do 14. veka, Nova tvrđava sa panoramskim pogledom na grad, Hram Svetog Spiridona, zaštitnika ostrva čije se mošti čuvaju u srebrnom kovčegu.

Van grada se nalazi čuveno Pontikonisi koje zajedno sa manastirom Vlaherainas predstavljaju najprepoznatiji deo Krfa, palata Ahilleio, letnjikovac kraljice Austrije Jelisavete i kasnije Kajzera Nemačke Vilijema II, Palaiokastritsa sa manastirom Svete Bogorodice koji je osnovan 1225. godine i Aggelokastro, očaravajuća vizantijska tvrđava izgrađena na steni u toj oblasti. Postoje još dve tvrđave daleko od grada, Gardiki, vizantijska tvrđava iz 13. veka na južnom delu Krfa i tvrđava Kassiopi na severoistočnom delu ostrva, koje su svedoci vremena na borbe osvajača i gusara.

Ovde ćete pronaći i muzeje u selima na kopnu, koji ističu lokalne istorijske elemente, narodnu radinost i običaje ove oblasti. Jedan od takvih je muzej Kapodistria sa izloženim ličnim predmetima prvog predsednika Grčke Loannis-a Kapodistria, a muzej se nalazi u selu Europouloi, 4 kilometara od grada. U selu Sinarades izrađen je Istorijsko Laografski Muzej Mesis sa tačnom reprodukcijom jednog seoskog domaćinstva srednjeg staleža iz 19. veka kao i narodne nošnje Krfa, alatkama i drugih predmeta iz tog veka.  U Gaio Paxon se nalazi i drugi muzej Pokrajine sa dosta interesantnim eksponatima, izloženih na taj način da prikazuje uslove življenja jednog domaćinstva Paxon-a iz davnina. U jednom starom mlinu za masline u selu Kunopiastes nalazi se Muzej Maslina i ovde čete se upoznati sa tradicijom načina obrade masline u cilju pravljenja maslinovog ulja.

Ceo Krf je u celini znamenitost, živi muzej  istorije, kulture i prirode. Na svakom koraku se oseća duh prošlosti. Kultura, istorija i tradicija se pažljivo čuvaju u državnim i privatnim muzejima. Ovde se mogu pronaći jedinstveni eksponati koji se čuvaju sa poštovanjem i tako oživljavaju u očima posetioca, momente iz bogate i značajne istorije Krfa.

Svakako najvažnije muzeje ćete naći u istorijskom centru Krfa koji je 2007. godine svrstan u Spomenike Svetskog Kulturnog Nasledstva UNESCO-a i predstavlja prvu znamenitost ostrva.

U Arheološkom muzeju se nalazi istorijski najbogatija zbirka a gde preovlađuje kalkan Georgije iz 6. veka p.H. U Palati Svetog Mihajla i Svetog Đorđa se nalazi Muzej Azijske umetnosti, jedan od najboljih u Evropi a predstavlja trag Engleske vladavine na ostrvu. Crkva Presvete Bogorodice Antivouniotisa iz 15. veka, pretvorena je u muzej da bi se ukomponovali versko izražavanje vizantijske tradicije i uticaj zapada. U blizini se nalazi kuća u kojoj je živeo nacionalni pesnik Grčke Dionusios Solomos. Jedan od najinteresantnijih je Muzej novčanica u istorijskom zdanju Jonske Banke. U vili Mon Repo, u parku Starog Grada otvoren je odsek Arheološkog Muzeja sa eksponatima iz grada Krfa iz Starog doba.

Grad Krf je osnovan u 8 veku pre Hrista i u današnjem obliku postoji zadnjih 9. vekova. Veoma dobro očuvan stari grad, izgrađen između dve tvđave, oslikava evropsku istoriju od pre hiljdu godina.



Plaže


Krf je prirodno lep sa svojim luksuznim plažama i zlatnim peskom. Obala  je impresivna i pruža posetiocima mirne vode za plivanje, dubine za istraživanje i relativno lak pristup gradu. Severoistočni deo je poznat po čistim vodama i raznobojnim kamenčićima koje skuplaju kolekcionari u dubinama mora.

Vode na jugoistočnom delu su plitke, peščane plaže u senci, a taverne se nalaze skoro do vode a put stiže sve do plaže. Ovo je idealna lokacija za godišnji odmor sa decom.

Severoistočno od Krfa nalaze se ostrva Diapontia – Mathraki, Othonoi i Ereikous. Prvo je okruženo stenama koje ulaze u more i izlaze iz njega, a pristup težak pa je promet mali. Ali druga dva predstavljaju prvu stanicu za brodove koji dolaze iz Jadranskog mora pa njihove izolovane plaže privlače  ljubitelje divlje prirode.

Ovde su ogromne plaže i neke od najlepših stena, što ostavlja kod posetioca apsolutan osećaj slobode.

Severozapadni deo je sa stenovitim završecima čiji vrhunac predstavljaju stene Paliokastritsa-e a koje je idealno za podvodno israživanje. Plitka zelenkasto plava voda i  beskrajne zlatne plaže zapadnog i jugozapadnog dela su pravi san za uživanje u igri na talasima, suncu, vetru i opuštanju na pesku. Jedinstvena lepota obala Paxosa je poznata u celom Jonskom predelu.

Prirodne luke Lakkae-a, Gai-a i Moggonisi-a su prepune brodova u letnjim mesecima. Vrednost ovih mesta za sidrenje se vidi u danima mistrala kada se u uvali Paksosa zbog mikroklime oblasti javljaju jake struje i talasi.

Zapadni deo ostrva se sastoji od impresivnih stena i pećina od kojih su neke i podvodne, koje treba posetiti onda kada to vremenski uslovi dozvoljavaju. Antipaxi će očarati i opustiti posetioce svojim predinim zelenkasto plavim plažama na svojim severoistočnim obalama.



Rajska ostrva


Ostrvca koja okružuju Krf, udaljena svega nekoliko kilometar se izdvajaju po svom mirnom i izolovanom načinu života, pružaju odličnu alternativu za sve one koji traže mir i tišinu na svom godišnje odmoru. Paxosi sa svojim  impresinim pećinama na zapadnim obalama, skoro pusti Antipaxi sa svojom tirkiznom vodom, ostrva Diapontia Othoni, Ereikousa i Mathraki kao i zaštićena prirodna sredina Vido-a, pokazaće posetiocima  netaknutu Grčku sa početka 20. veka.
Prelepe tradicionalne kućice, stazice, taverne i čisto more ostaviće snažan utisak na sve koji žele rajski odmor.

Othoni predstavljaju najzapadniji deo Grčke. Njihova površina je 10,8 kvadratnih kilometara, širine odprilike 3,6 kilometara, dužina oko 5,6 kilometara i dužina plaža im je 30 km. To je jedna divlja turistička lokacija, idealna za jedrenje, šetnju i ribarenje. Pećina Kalipsos, plaže Ammos, Aspri Ammos i Fuki su predivne.

Ereikousa je jedno okruglo ostrvo sa prečnikom 2 km i otprilike 90 stanovnika. Južna plaža, gde se nalazi naselje Porto je jedna velika ogromna plaža sa plitkom vodom. Jedan putić vodi severno kroz ozelenelu prirodu i završava se na plaži Praggini. U Ereikous, postoji 6 naselja sa otprilike po 20 kuća u svakom.

Mathraki je najmanje ostrvo Diaponta dimenzije 3 kvadratna kilometra i nalazi se na udaljenosti od samo 4 km od poluostrvceta Arila. Njihove obale prave male luke od kojih su dve najvažnije, Ammos i Apidies u koje dolaze mali brodići sa Krfa. Na dva kraja ostrva sagrađena su njegova dva sela, Ano i Kato Mathraki. Tu su i dva hotela sa prelepim pogledom i tradicionalnim tavernama.

Paxoi danas predstavljaju izbor v.i.p. turista. Najbolje usluge, izuzetno dobro spremljena hrana, lokalni proizvodi visokog kvaliteta, prelepa atmosfera sa malim zalivima, dosta zelenila i kristalna voda čine ovo mesto izuzetnim i tako privlačnim. Lokacija je takva da gde god da se nalazite uvek se čuje šum mora.

Predivan ambijent koji se ne zaboravlja čine, kuće zidane u kamenu koje gledaju na otvorenu pučinu, stazice u maslinjacima, crkvice rasute po pustim mestima, mlinovi na vetar, tradicionalne bakalnice- kafanice, vašari i festivali ozbiljne muzike.








 

Additional information